Van origine

ANTIPASTO

Een antipasto (meervoud: antipasti) is een Italiaans aperitiefhapje dat traditioneel voor het avondmaal geserveerd wordt. Antipasti betekent letterlijk voor de maaltijd en duidt een vrij lichte schotel aan. Een antipasto kan bijvoorbeeld worden geserveerd als een plakje parmaham of serranoham, maar ook als een paar plakjes mozzarella of een handjevol amandelen of olijven. Antipasti kunnen ook worden geserveerd als eenvoudig voorgerecht, of als hapje tussendoor. In elk Italiaans restaurant worden antipasti aangeboden. Vaak zijn deze antipasti daar uitgebreider. Ook op feestjes of bruiloften kunnen deze lekkernijen worden aangeboden.

balsamico

BALSAMICO

Balsamicoazijn is een azijnsoort. Deze aromatische azijn wordt van trebbianodruiven gemaakt die groeien in de omgeving van Modena, Noord-Italië en die vrij laat geplukt worden. Balsamicoazijn die de naam aceto balsamico tradizionale verdient moet minstens twaalf jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan honderd jaar oud. Voor zeer oude balsamico betaalt men soms honderden euro’s voor een half kopje. Daar staat tegenover dat er slechts zeer weinig nodig is om smaak te geven aan een gerecht. Ook kan men balsamicoazijn kopen die jonger is dan 12 jaar, en daardoor veel goedkoper.

BRUSCHETTA

Bruschetta is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood (kan zowel wit als meergranenbrood zijn), ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en/of kaas (mozzarella). In sommige gevallen wordt de olijfolie vooraf vermengd met Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano. Bruschetta wordt doorgaans geserveerd als een tussendoortje of voorafje. In Toscane heet bruschetta fettunta, wat “geolied sneetje” betekent. Het zelfstandig naamwoord “bruschetta” komt van het Latijnse werkwoord “bruscare”, dat “op kolen roosteren” betekent. De betekenis van het woord is in de VS veranderd zodat met het woord “bruschetta” niet meer het gerecht wordt bedoeld, maar het broodbeleg. Veel supermarkten daar verkopen “bruschetta” in een fles, die simpelweg bestaat uit tomaten, ui, knoflook en andere kruiden. In Italië wordt bruschetta vaak bereid in een brustolina-grill.

BURRATA

Burrata is een Italiaanse verse kaas van koemelk die gemaakt is van mozzarella en room. De buitenkant lijkt op een mozzarella, de binnenkant is romig met een gesponnen pasta. Burrata komt oorspronkelijk uit Apulië. De burrata ziet eruit als een met de hand gevormde ronde zak van 2 mm dik gesponnen deeg gevuld met een mengsel van room en stukjes van het gesponnen deeg. De vulling wordt stracciatella genoemd en is vaak ook los te koop. De term “stracciatella” is afgeleid van de manier waarop de inhoud wordt bereid, omdat het gesponnen deeg met de hand wordt gescheurd om onregelmatige “lichtjes” te vormen. Stracciatella betekent in het Italiaans gescheurd of versnipperd. Er wordt gezegd dat de Burrata werd uitgevonden op een boerderij in de eerste decennia van de twintigste eeuw door de broers Vincenzo en Lorenzo Bianchino. Door hevige sneeuwval konden ze de verse melk niet naar de stad brengen, daarom moesten ze deze zelf bewerken en vooral de waardevolle room gebruiken die van nature ontstond. Zo probeerden de Bianchinos, een product te maken waarmee ze de room vers konden houden in de restanten van de verwerking van de uitgerekte wrongel.

CANNOLI

Een cannolo (meervoud cannoli) is een gebakje en nagerecht uit de Siciliaanse keuken. Het bestaat uit een gerold koekje dat gevuld is met ricotta. Het is een van de bekendste gerechten uit de Siciliaanse keuken. De koekjes krijgen hun vorm doordat ze om een metalen cylinder worden gerold en in reuzel worden gefrituurd. De vulling dient kort voor het serveren aangebracht te worden om te voorkomen dat het omhulsel zacht wordt.In het Siciliaans wordt het een cannolu genoemd dat klein buisje betekent. Het gerecht stamt mogelijk uit de stad Caltanissetta of Palermo.

CROSTINI

Een crostini is een dun sneetje brood dat bij voorkeur geroosterd wordt boven houtskool. Hierna wordt het brood bestreken met een mengsel van fijngewreven kruiden zoals salie, oregano of rozemarijn, met knoflook en olijfolie en met grof zeezout bestrooid. De topping van een crostini is erg gevarieerd. Dit kan bijvoorbeeld zijn mozzarella met gedroogde tomaat, tapenade met ansjovis, etc. Kenmerkend voor deze toppings is een uitgesproken smaak. Vertaald uit het Italiaans betekent het “dun toastje”. Toscane is de regio waar dit “toastje” mee geassocieerd wordt. Dante Alighieri, een 13e-eeuwse dichter werd in 1302 verbannen uit Florence naar Ravenna. Hier merkte hij op dat het brood erg zout was. Klaarblijkelijk bakten ze toen al in Toscane brood zonder het dure zout. Dit zou ook de reden kunnen zijn dat de basis van een crostini oud brood is met olijfolie en zeezout. Door hier wat zout op te strooien werd deze restverwerking een lekkernij.

FOCACCIA

Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, olie, water, suiker, zout en gist. Focaccia wordt meestal met de hand in een dikke deeglaag uitgerold en gedrukt. De deegbodem wordt dan in een steenoven gebakken. De bakker doorboort vaak het brood met een mes om te voorkomen dat er aan het oppervlak van het brood bubbels ontstaan. Grote bubbels maken focaccia ongeschikt als sandwichbrood. De smaak van het brood kan versterkt worden door olijfolie en kruiden te gebruiken; of door het te beleggen met kaas en ham of te verfrissen met verschillende groenten. Focaccia wordt in Italië veel gebruikt als sandwichbrood, maar kan ook uitstekend als bijgerecht bij minestronesoep en Italiaanse maaltijden worden gebruikt, of gewoon met een beetje olijfolie.

FRITTATA

Een frittata is een gerecht uit Italië. Het woord fritatta kan ruwweg naar het Nederlands vertaald worden als ´gebakken´. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor. De ‘moderne’ frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals de tuinkruiden oregano, tijm en rozemarijn. Bij het klaarmaken gebruikt men meestal boter en olie. Een frittata kan echter van diverse ingrediënten worden bereid, zoals ook courgette.

LIMONCELLO

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 25 en 36 procent, die wordt gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse citroenbrandewijn al zouden liefhebbers dit tegenspreken. Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië en Malta en zelfs in Frankrijk en Californië. Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Later werden ook citroenen uit andere regio’s gebruikt. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta, in het Nederlands: beschermde geografische aanduiding) garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.

MASCARPONE

Mascarpone is een soort kaas, die voor het eerst voorkwam rond 1600 in Lombardije in Noord-Italië, ten zuidwesten van Milaan. Mascarpone wordt gemaakt van lichte room (25 % botervet) die door de toevoeging van wijnsteenzuur een dik, rijk, romig en smeerbaar product wordt.Het kan met of zonder toegevoegde suiker worden gebruikt. Het is waarschijnlijk het bekendst als ingrediënt in tiramisù, het beroemde Italiaanse dessert. Het wordt vaak gebruikt in plaats van boter om risotto dik te maken en te verrijken.

MOZZARELLA

Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur. De mozzarella di bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de koemelkmozzarella een licht gelige kleur van het in koemelk aanwezige caroteen heeft. De mozzarella di bufala wordt als een delicatesse beschouwd en is duurder dan de koemelkmozzarella. Mozzarella geniet binnen de Europese Unie bescherming als gegarandeerde traditionele specialiteit. De oorspronkelijke geboorteplaats van dit witte goud is Campania, Napels.

parmezaan

PARMEZAAN

Parmezaanse kaas (Italiaans: Parmigiano Reggiano, soms parmezaan genoemd) is een kaassoort die oorspronkelijk uit Italië komt, uit de omgeving van Parma. De kaas die in de regio geproduceerd wordt, had al in de 13e eeuw de vorm die hij nu nog steeds heeft. In de Decamerone is al een verwijzing te vinden. De zuivelverwerking in die streek zou al een veel langere geschiedenis hebben. De kaas wordt nog steeds gemaakt volgens het oude recept, met alleen de melk uit de streek, stremsel, vuur en de kunst van het kaasmaken. Andere toevoegingen aan de kaas zijn niet toegestaan. Het zijn vooral familiebedrijven die deze kazen maken. Parmezaanse kaas is goed te onderscheiden van vergelijkbare kazen. Alleen de kaas uit het gebied van de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (plus delen van Bologna en Mantua) mag de naam parmezaan dragen. De echte parmezaan is te herkennen aan het zegel dat over de hele zijkant van de kaas gedrukt is met de tekst “Parmigiano Reggiano”. De productie van de kaas wordt beheerd door het “Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano”.

RICOTTA

Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel. Strikt genomen is ricotta dus geen kaas, maar een bijproduct ervan. De wei vormde jarenlang een probleem omdat men niet wist hoe men er vanaf moest komen. Toen werd ontdekt dat bij verhitting de albumine in de wei samenklonterde en een nieuwe wrongel vormde. Door deze wrongel uit te laten lekken, ontstond ricotta. Ricotta wordt verkocht als een verse, witte kaas met een korrelige textuur.

tiramisu

TIRAMISU

Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Tiramisu is een relatief modern gerecht; het zou sinds de jaren 60 gemaakt zijn, maar pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. In 1982 verscheen het voor het eerst in Engelstalige lectuur. De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk, maar ligt zeer waarschijnlijk in de regio Veneto of de aangrenzende regio Friuli-Venezia Giulia.

Authentiek
Autenticiteit is waar het om draait bij Buon Giovanni.  Echt, puur en niet met de grote massa mee.
Onderscheidend
Buon Giovanni onderscheidt zich door de echte Italiaanse keuken een eigen, persoonlijke touch te geven.
Kwaliteit
Kwaliteit is heel belangrijk bij Buon Giovanni, er worden daarom geen concessies gedaan wat prijs en kwaliteit betreft.
Versheid
Alle ingrediënten worden met zorg door Buon Giovanni uitgezocht. Dezelfde dag bereid met liefde en passie en dat proeft u!